Lahana sarması da yaptım ya… Tamam, mutfakta ustalaşmaya başladım demektir. Gözümde büyüttüğüm bu harika yemek tahmin ettiğimden çok daha kolay oluyormuş.
Ohh! Mevsimide geliyor. Artık sık sık yaparım. Benim için güzel olan bu deneyimi ve Lahana Sarması Yapılışı için ihtiyacınız olan malzemeleri hemen sizinle paylaşmak istiyorum.
Tarifime geçmeden önce lahananın faydalarına yer verelim.
LAHANANIN FAYDALARI
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı bir besindir.
- Kabızlık sorunu yaşayanların tüketebileceği bir besindir.
- Sindirimi düzenlediği için diyetisyenlerin diyet yapanlara tavsiye ettikleri bir besindir.
- Zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Lahana, hücre yenileme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kürlerde kullanılır.
- Romatizma ağrılarına iyi geldiği kanıtlanmış bir sebzedir.
Bu yararlı sebzenin en önemli zararı ise gaz yapmasıdır. Gaz problemini en aza indirgemek için lahanadan yemek yapmadan önce lahanayı haşlayınız ve suyunu dökünüz. Bu şekilde gaz yapma etkisi azalacaktır. Mide sorununuz yok ise çiğ olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ee, beyaz lahananın bu kadar yararını araştırıp öğrendikten sonra bol bol salatasını, turşusunu, yemeğini yiyeceğiz demektir.
LAHANA SARMASI Yapılışı
MALZEMELER
- 250 gr kıyma.
- Bir avuç dolusu pirinç.
- Orta boy beyaz lahana.
- 2 adet kuru soğan.
- 2 diş sarımsak.
- Yarım demet maydonoz.
- Tuz, karabiber.
- Yarım yemek kaşığı domates, yarım yemek kaşığı biber salçası.
- Sıvıyağ.
Sosu için; 1 adet limon suyu, 2 diş sarımsak, bir tutam kuru nane ve az miktar su. Ben bu sos ile lezzetlendirince tadını daha çok seviyorum. Tavsiye ederim.
YAPILIŞI: Öncelikle lahananın kalın ve sert olan yerlerini bıçak yardımı ile temizleyin. Kaynamış suda lahanaları fazla ezilmemek üzere haşlayınız.
İç harcının yapılışı; soğanları yemeklik doğrayınız. Üzerine kıymayı, pirinci, doğradığınız sarımsağı, kıydığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve sıvı yağı ekleyip güzelce karıştırın.
Orta boy şeklinde bölerek haşladığınız lahana yapraklarına bir tutam harcınızdan koyun. Kenarlarını kapatarak sarın.
Lahana sarmasında sarılışın çok incecik ve muntazam olmasına gerek yok. İlk deneyen birisi olarak ilk önce öyle yapmaya çalıştım. 🙂 Fakat gereksiz bir vakit kaybıymış.
Pişireceğiniz tencerenin dibine birkaç tane haşlanmış lahana yaprağı yayıp, üzerine sarmalarınızı güzelce dizin. Üstünü geçmeyecek kadar su koyun ve ilk önce yüksek sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
Ocaktan almaya yakın üstüne kuru nane serpin. Son olarakta limon, sarımsak, az su ile hazırladığınız sosu dökün. Bir taşım daha kaynatın ve ocağınızı kapatın.
Yemeğimiz servise hazır. AFİYET OLSUN.
Bir önceki yazımda beyaz lahana salatası yapılışına yer verdim. Linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu arada farklı tarifleri ve bilgileri sizlerle paylaştığım YouTube kanalıma da abone olursanız çok mutlu olurum.