Gebelikte Az Kilo Almanın Sırları

.
GEBELİĞİ İDEAL OLAN 12 KİLOYU ALARAK RAHAT GEÇİRMENİN YOLLARI
Sevgili hanımlar, hamile kalmadan önce “ben kesin hamile olunca şu kadar kilo alırım, şöyle şişerim” şeklinde konuşan ve düşünen milyonlarca kadın var. Eminim sizinde etrafınızda vardır. Ya da siz böyle düşünüyor olabilirsiniz.
Fakat durum hiçte bu şekilde değil. Nefsinize hakim olmayı başarıp sağlıklı beslendiğiniz zaman hamilelikte nasıl fazla kilo alınmayacağını deneyimlerimden yola çıkarak paylaşmak istiyorum.
Şu bir gerçek. Gereksiz yerseniz kilo alıyorsunuz. Buradaki önemli olan doğru ve bebeğinize yararlı olacak besinleri tüketmek. 
Fazla kilo almadan rahat bir hamilelik geçiren birisi olarak nasıl yediklerime dikkat etmeye karar verdim. Şöyle ki; gebeliğin belli bir ayında yapılan şeker yüklemesini hepimiz biliyoruz. Kimileri yararlı olduğunu düşünüyor. Kimileri tamamen gereksiz ve zararlı olduğunu. Bende yararlı olduğunu düşünenlerdenim ve yaptırdım. Çünkü hamileliğinizin gidişatı ve doğumunuz için oldukça önemliymiş. Zaten bu konularda doktorunuz sizi aydınlatacaktır. 
Yaptırdığım şeker yüklemesinde maalesef hamilelikte diyabet (gestasyonel diyabet) bende de çıktı. Bunun önlemini almanın tabiki yolları var. Diyet… Şekeri çıkan anneler endokrin doktoruna yönlendiriliyor. Endokrin doktoru tahlil sonuçlarına göre sizin ilk önce diyet doktoruna gitmenizi istiyor. Yaptığınız 20-25 günlük diyet sonucunda tekrar tahlil sonuçlarınız inceleniyor. Eğer diyetle şekeriniz düşüyorsa ne mutlu size. Şayet düşmüyorsa diğer tedavi yöntemi uygulanıyor. Yanlış bilgi vermemek adına fazla detaya girmek istemiyorum.

Gebelikte az kilo alma serüvenim de bu diyet ile başlamış oldu. Şunu  anladım ki kilo almamak için gebelik şekeriniz çıkmasına gerek yok. Yediklerinize diyet yapar gibi dikkat ederseniz gerçekten sadece olması gereken 12 kiloyu almayı başarıyorsunuz.
Peki nasıl dikkat edeceğiz?

  • Birinci aşama karbonhidratlara hayır. Öncelikle şunu unutmayın karbonhidratın hamileyken hiç bir yararı yok hanımlar. Makarna, pirinç pilavı, börek, hamur işi çeşitleri, patates, beyaz ekmek vs. Bunlar sadece anneyi doyuran gıdalar. İlk önce gebeliğinizde bunlardan uzak durmayı başarırsanız ilk aşamayı atlattınız demektir.


  • İkinci aşama tatlı. Gerçi bu durum hamileliğinizde tatlıyı canınızın istemesiyle alakalı. Benim şansıma canım hiç tatlı istemedi. Ama isteseydi şekerden dolayı yine yemezdim sanırım. Sizde yemeyin. Canınız isteyecek biliyorum. Ama emin olun evde tatlı bulundurmadığınız zaman aklınıza gelmiyor bile. Hakim olabiliyorsunuz kendinize. Gözünüzün önünde her gün tatlı olsa kimin canı istemez ki. Bu aşamada tatlı yemeye kocamannnn bir hayır.

  • Üçüncü aşama ara öğünleri mutlaka atlamayın. Peki nasıl. Sabah kahvaltınızı midenizi yormayacak şekilde yaptınız. İşte 2 dilim ekmek (ben sürekli çavdar ekmeği tüketmeyi tercih etim), peynir, zeytin, haşlanmış yumurta (bebeğe en yararlı besinlerden birisi.), domates, salatalık (Farkında mısınız? Reçele, sürme çikolataya, börek, çöreğe, simit, poğaçaya değinmedim.) yediniz. Öğlen yemeğinden önce acıktınız. İşte bu ara öğün. Ne yiyebilirsiniz. Bir meyvenin yarısı. Ya da bir kase yoğurt. Yoksa iki, üç adet ceviz ya da bir avuç badem. Bunlarda yoksa bir galeta ve ayran. Ben en çok bunu tercih ediyordum. Bu ara öğünü öğlen ve akşam arasında da yapabilirsiniz.

  • Gelelim dördüncü aşamaya. Kesinlikle midenizi fazla ve gereksiz yiyecekle doldurmayın.  Özellikle akşam menüsünde. Abur cubur herkesin canı çeker, yememeye çalışın. Çünkü bu hem fazla kilo almanıza hem de gece rahatsız uyumanıza sebep olacak. Bunu birebir yaşadım. Yemeği biraz kaçırdığımda gerçekten gece uygun pozisyonda uyumak inanılmaz zor.

  • Bol bol yeşillik, sebze, salata, taze balık, yumurta, süt tüketmeye çalışın. Protein ağırlıklı beslenin. Beyaz et ve kırmızı et tüketin. Çünkü bebeğin büyümesine yardımcı olan proteinmiş.  Zaten hamile kaldığınızda doktorunuz gerekli bilgileri verecektir.

  • Mesela meyvede de şeker olduğu için meyveleri yarım yada çeyrek şekilde tüketmeye dikkat ettim. Vitamin ihtiyacı için meyve tüketmeniz önemli. Fakat kararında. Kocaman bir elma, bir de portakal, işte yanına bir de muz şeklinde değil. Gün içine yayarak azar azar tüketmeniz önemli.

Tabiki bütün bu saydıklarımın yanında bir de yürüyüş yaparsanız (şayet sorunlu hamilelik geçirmiyorsanız) istediğiniz ideal kiloyu almamanız için hiç bir sebep yok. Bol su içmeyi de unutmayın. Su içmekte gebelikte inanılmaz önemli.


Bu şekilde dikkat ettiğiniz zaman inanın fazla kilo almıyorsunuz ve rahat bir hamilelik geçiriyorsunuz. Diyet programımın yukarıdaki saydıklarımdan çok bir farkı yok. Herkesin bedeni farklı olduğu için diyet programıma fazla değinmek istemedim.
Unutmayın ki her şey sizin elinizde. Nefsinize biraz hakim olmayı başarırsanız harika bir hamilelik sizi bekliyor. Rahat ve huzurlu günler sizinle olsun. Sağlıcakla kalın.

You may also like

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.