Evde Orkide Yetiştirebilmeniz İçin Bilmeniz Gereken Pratik Fikirler
2 gün önce doğum günümdü. Sevgili eşim iş yerime çok güzel, beyaz renkli bir orkide göndermiş. İnanılmaz sevindim ve heyecanlandım. Çiçeğimi doğum günümün yanı sıra işe yeni girişimin tebriği olarak da kabul ettim. Henüz yeni girdiğim firmadaki iş arkadaşlarımda benim için pasta kestiler. Buradan tekrar sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.
Orkideyi bir heyecanla aldıktan sonra bu çiçeğe nasıl bakacağım aklıma geldi. Çünkü daha önce duymuştum bu nadide çiçeğin bakımının zor olduğunu. Hatta şöyle düşündüm; keşke bu çiçek yerine solduktan sonra üzülmeyeceğim bir demet alsaydı diye.. Ama bu hassas düşüncem oldukça yersizmiş. Orkide ne kadar nazik bir çiçek olsada evde bakılabiliyormuş. Sadece bazı püf noktalarını bilmek lazım.
Sizlerde orkideyi seviyorsanız ve benim gibi bakımı için neler yapacağınızı bilmiyorsanız çiçekçi olan dayımdan öğrendiğim orkide bakımı ile ilgili bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Orkide, dünyanın en sevilen çiçekleri arasında yer alırken, Atatürk çiçeğinden sonra da en çok satılan 2. çiçek olarak bilinmektedir.
Orkideler her yıl düzenli olarak çiçek açtıkları için çok yıllık bir bitkidir. Çiçeği solduktan sonra köküne yakın bir yerden solan kısmı keserek kökünü saklamanız gerekmektedir. Çünkü nadide bitkiniz bir dahaki seneye tekrar çiçek verecek.
Orkidenin milyonlarca türü vardır. Fakat en çok tercih edilen ve evde yetiştirebileceğiniz en kolay orkide türü Phalaenopsis‘tir. Çiçekleri beyaz ve alaca pembe olan bu tür yılda 2 kez çiçek açmaktadır.
Bu orkide türü doğrudan güneş ışığını sevmediği için perde arkasında, sadece aydınlığın olacağı bir yerde yetişmekten hoşlanır. Perdeden sızan ışığı daha çok severler. Çünkü ormanda da ağaçların arasından süzülen gün ışığı ile yetişmektedir. Evinizde doğu cephenin bulunduğu pencere önü orkideniz için oldukça uygundur.
Sevdikleri ideal sıcaklık gündüzleri 18-29 derece, geceleri ise 13-18 derecedir. Nemi diğer orkideler gibi çok severler. Sevdiği nem miktarı ise % 40 ile 70 arasında farklılık gösterir.
Kökleri çok farklı ve sıkı olduğu için su depolama şansı yoktur. Bu nedenle de kuraklıktan hoşlanmazlar. Saksı ortamının biraz nemli olması gerekmektedir. Haftada 1 kez bir çay bardağı su vermeniz yeterli olacaktır. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey gövde kısmına su değdirmeden sulamalısınız. Eğer değdiyse bir peçete ile yaprak aralarındaki su emdirilmelidir. Orkidelerin sabah, ılık su ile sulanması tercih edilmektedir.
Orkideleri diğer bitkilere oranla daha az gübre ile gübrelenmeniz uygun olacaktır. Orkideler büyüme dönemlerinde haftalık gübrelenmelidir. Orkideler genellikle ilkbaharda veya sonbaharda çiçek vermektedir. Çiçek verdikten sonra hemen çiçek sapını kesmek için acele etmeyin. Sapı kahverengiye döndükten sonra budama yapın. Son olarak yaklaşık 2 yılda bir saksı değişimi uygun olacaktır.
Bu nadide ve en değerli çiçeğe bakmaktan artık çekinmiyorsunuzdur umarım. Size gelen kıymetli hediyenize sahip çıkın. Ben bütün bu bakım kurallarını öğrendikten sonra çiçeğimi daha çok sevmeye başladım. Ne güzel nasipse seneye tekrar açacak. BU BAHAR MEVSİMİNDE RENGARENK ÇİÇEKLERİN ETRAFINIZDA OLMASI DİLEĞİYLE…