Ev Dekorasyonunda Kullanılan Cam Balık Fanusları
Merhabalar, bugün sizlerle dekorasyonların vazgeçilmezlerinden birisi olan, çoğu kişinin evlerinde bulundurduğu balık fanuslarından bahsetmek istiyorum. Ben akvaryumda balık beslemeyi çok severim. Önceden bir tane akvaryumum vardı. İçerisinde bir sürü lepistes balığı besliyordum. Onların akvaryumdaki hareketlerini takip etmek inanılmaz keyiflidir. Özellikle akşam ışığı kapatıp sadece akvaryumun ışığında balıkları izlemek bana çok dinlendirici gelmektedir. Hatta en sevdiğim olay, balıkların akvaryumun içerisindeki kayalıkların, evlerin, mercanların arasından geçişleri ve yüzüşlerini izlemektir. Çoğumuz akvaryumun dışında evlerimizde 1 ya da 2 tane balığı genellikle cam fanuslarda besliyoruz. Bu şekilde beslemekte çok keyiflidir. Benimde son zamanlarda tercih ettiğim, izlemekten de keyif aldığım fanus şekli duvara asılabilen modeldir.
Bu yazımda da, diğerlerinden farklı olan, görsel yönden de çok şık duran duvar fanusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu fanus resimde de gördüğünüz gibi duvara asılan bir modeldir. Tepesinde bulunan boşluktan çok rahatlıkla balıklarınıza yem verebilirsiniz ve suyunu değiştirebilirsiniz. Bu fanuslar cam değildir. Balıkların yetişebileceği bir malzemeden yapılmıştır. Duvara asmak için hiçbir riski yoktur. İçerisini de süslediğiniz zaman görüntüsü bence akvaryum kadar şık ve eğlenceli durmaktadır. Bu fanusları internetten ya da bulunduğunuz ilin yapı marketlerinden temin edebilirsiniz. Evlerinizde biraz farklılık yaratmak istiyorsanız bu balık fanuslarını kullanabilirsiniz.
Fanusu öven bir yazı yazılmış ama fanusun birçok zararları var. İlk göze çarpan tabiki de hacimin küçük oluşu. Balıklar sadece yüzerler. Yani hayatları yüzmeye dayalıdır. Siz balığın yaptığı tek şeyi de elinden almış oluyorsunuz. İkincisi balık biz insanlar gibi değildir. Suyun içinde yaşayan bir canlıdır. Unutmayın ki suyun bir biyolojisi var. Ph, gh, amonyak, nitrit.. gibi. Fanus gibi küçük hakimlerde su değeri (yani biyolojisi) çok çabuk değişir. Balığın solungaçlarından suya amonyak bırakılır. Ve bu amonyak suda balığa zarar verecek kadar yükselirse balık zehirlenir. Bi 50 litrelik akvaryumda, bir balığın suya bıraktığı amonyağı düşünün; bi de bir litrelik fanusta balığın suya bıraktığı amonyağı düşünün. Tabi kide fanustaki su ile bırakılan amonyağın oranı daha fazla ve buda balığa zarar verir. Bunu engellemek için ise her gün su değişimi yapılmalı. Ama her gün su değişimi yapılması suyun değerlinin hergün değişmesi ve sudabir süre sonra oluşan yararlı bakterilerin ölmesine ve geri oluşmaması yol açar. Sonra da 5 yıl yaşayabilen bir balık birkaç ay yada 1-2 sene yaşar.
Yani aslında burada övülen şey, bazı “can”lar için çok zararlı bir şey. Ayrıca fanusun birkaç zararı daha var. Yani sadece burada da kalmıyor.
Lütfen alıp, beslemek istediğiniz canlıya en uygun ortamı yapın. Eğer minumum ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorsanız bırakın karşılıyabilenler beklesin. Sonuçta o da bir can taşıyor.
Çok haklısınız Nur hanım farklı ve doğru bir bakış açısından değerlendirdiniz ve bende sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkürler