Atatürk Yeleği Modeli

.
Atatürk yeleği son zamanlarda sık karşılaştığımız, en çok örülen bir modeldir. Bu yelek çoğunlukla bebekler için örülürken, yetişkinler için büyük ebatları da çok şık durmaktadır. Bende bugün sizlerle Atatürk yeleğinin ilk öreni olan, çok sevdiğim bir arkadaşımın tasarımını paylaşmak istiyorum.
Bu modelin orijinal rengi kahverengi tonudur. Fakat ben kırmızıyı çok sevdiğim için bu renk ile örmeyi tercih ettim. Sizlerde bu yeleği örmek için dilediğiniz rengi kullanabilirsiniz. Ördüğümüz ipin markası Alize Lana Gold‘tur. Ayrıca modelin yapılışını Alize Dergisinin 11. sayısında bulabilirsiniz. Dergideki modelin ön parçalarının başlangıcı farklıdır. 3 ilmek ile başlanıp, daha sivri örülmektedir. Aradaki tek fark önler olan orijinal modeli de sizler için paylaşıyorum.
Bu arada Lana Gold benim en sevdiğim yündür. Örgüsü inanılmaz güzel ve akıcı olmaktadır. Orta kalınlıkta olan bu ip ile kendiniz için rahatlıkla kazak, yelek ve hırka örebilirsiniz. Bittikten sonra örgünüz çok tok, dolu dolu durmaktadır ve bu ipte tüylenme sorunu olmamaktadır.

Atatürk yeleğinin yapılışı: Bu yelek için 1.5 yumak gitmektedir ve 4 numara şiş ile örülmektedir. 20 ilmek başlayıp 1 sıra haraşo örünüz. Ön yüzde iken, başlarda, 1 ilmeğin içinden ilmek çıkartarak artırma yapınız. Bu işlem ilmek sayınız toplam 32 olana kadar devam etmektedir. 32 olduktan sonra kol kesimine kadar 6 haraşo, 20 düz ve 6 haraşo olarak devam edilir. Diğer ön yapılırken arttırma işlemi tamamlanıp 2 diş haraşodan sonra ilik açılır. 8 diş haraşodan sonra 2. ilik açılır. 7 diş haraşodan sonra  da 3. ilik açılır.

Kol kesiminde; 6 haraşo 1 ilmek kesme şeklinde, her sırada düz ilmeğe geldikçe (5 kere) 1′ er ilmek kesilir. Kolun 3. kesiminde yaka kesme işlemi için 1’er kesmeye başlanır.  Tüm düz ilmekler kesme ile biter. Omuzda kalan 13 ilmek 6 diş haraşo örülür ve bitirilir.

Cep kapakları; 12 ilmek haraşo, 5 diş örülür ve kesilir. Üstlerine düğme dikilir.

Arka; 20 şer ilmek olarak 2 parça başlanır. Yırtmaç olan yerden önlerde yaptığımız gibi 5 kere, düz ilmeklerde içinden ilmek çıkartarak arttırılır. Toplam ilmek sayısı 50 olunca da parçalar birleştirilir ve kol kesimine kadar dümdüz devam eder. Kolda yine aynı işlem yapılır. Yaka oyumu yapılır ve bitirilir.

Çocuklar için inanılmaz tarz ve şık olan bu yeleği rahatlıkla örebileceğinizi düşünüyorum. KOLAY GELSİN.

 

You may also like

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.